Pe la inceputurile mele in activitatea de entertainer la nunti si botezuri, ma frustram foarte tare cand vedeam ca imi dau sufletul pe ring si nu reuseam sa ridic oamenii la dans. Ajungeam acasa si recapitulam muzica la care dadusem play, evident si momentele cheie cand le-am pus. Eram foarte suparat cand nu imi ieseau evenimentele cum imi place mie sa le fac, sa-i trimit acasa desculti.
Am capatat experienta de-a lungul anilor in care am facut evenimente. Sunt sute de evenimente la care am participat, care mai de care mai misto sau mai chefless, ca sa zic asa. Sunt cativa factori de luat in seama cand ai un eveniment unde nu se danseaza, am sa le punctez mai jos.
Lipsa de implicare a personajelor principale
Fie nunta sau botez, actorii principali sunt mirii / parintii si nasii. In masura in care ei stau la prezidu si nu se implica si pe ringul de dans, putine sunt acele petreceri unde invitatii o vor face pentru ei. In momentul in care organizezi astfel de evenimente, ai obligatia morala sa iti respecti invitatii care au venit acolo pentru tine si sa dai dovada ca apreciezi acest lucru. Invitatii tai nu se vor ridica de la masa, daca tu stai la prezidiu. Ridica-te, implica-te, danseaza, zambeste, distreaza-te! Chit ca o faci pentru numai cinci minute, e suficient cat sa dai tonul la dans si de acolo se descurca ei.
Lipsa de comunicare intre entertaineri si actorii principali.
Cand organizezi un eveniment cu 100 de persoane (more or less) si invitatii sunt din toate categoriile de varsta, zone diferite ale tarii sau de peste hotare, au anumite preferinte (sau sunt machedoni), incearca sa faci o analiza a invitatilor tai si sa dai minumul de informatie catre cei pe care i-ai contractat ca entertaineri la evenimentul tau.
Pune pe hartie tot ce iti aduci aminte din evenimente anterioare unde ii stii ca invitati, muzica, stiluri de dans (unii poate sunt fani bachata) si te asiguri ca ai furnizat minimul de informatie, astfel incat entertainerii sa isi poata face treaba si mai bine!
Muzica naspa!
Da, muzica poate fi naspa. Nu neaparat muzica in sine, cat momentele prost sincronizate cu muzica. Poate fi si muzica, cu siguranta. Nu poti pune muzica de radio celor care sunt fani Queen sau Ac/Dc, cum nu poti pune rock celor care prefera sa se distreze pe manele. Cand stii ca ai un eveniment cu invitati care prefera manele, asigura-te ca iti iei un entertainer care sa iti puna manele si care e la curent cu ele. Daca iti iei un entertainer care nu are vreao treaba cu manelele sau efectiv le uraste, s-ar putea ca oamenii sa iti stea la masa pentru ca entertainerul tau refuza sa dea play acestui gen de muzica, sau nu stie ce sa va puna. Ia-ti un entertainer cu care sa ai chimie, sa va citeasca gandurile si sa stie la ce sa se astepte de la evenimentul vostru. E valabil pentru orice gen de muzica.
Afaceri, nu distractie.
Am avut evenimente unde mi s-a cerut sa tin muzica in surdina. Nu au vrut muzica tare, nu au vrut ca oamenii sa danseze. A fost o cina cu 3 sau 4 feluri de mancare si un tort. Sunt evenimente unde oamenii vin sa discute afaceri sau pur si simplu vor sa socializeze, fara a considera dansul sau muzica cu un volum ridicat, un factor important al unei petreceri. Sincer, recomand un laptop si o boxa cu bluetooth, un playlist pe youtube si rezolvi mult mai ieftin.
Playlist
Mi s-a intamplat sa merg la o nunta unde primisem un playlist si spre surprinderea mea, n-am stiut cat de strict este acel playlist. Si, considerand ca sunt doar niste repere dupa care eu sa ma pot ghida, astfel incat sa imi desfasor si eu meseria de Dj, am luat-o ca atare si am pus muzica de la mine, iesind din playlist-ul miresei. M-am trezit ca vine la mine mireasa si imi spune sa nu mai pun altceva in afara de melodiile trimise de ea. Sa-mi fie cu iertare, dar in aceste cazuri nu aveti nevoie de Dj! Muzica de eveniment este musai sa fie dansabila, ca sa poti tine oamenii pe ringul de dans si aici conteaza si feeling-ul Dj-ului – cat de bine poate mentine un ritm si cat de bine poate intui ce melodii s-ar preta, sau genuri, ca sa poti face un eveniment cu succes.
Revenind la povestea cu mireasa stricta, acel playlist era plin cu melodii de ascultat, nicidecum de dansat. Din pacate, mireasa a considerat ca ea trebuie sa fie fericita cap-coada, nu si invitatii. Am decis sa ii fac pe plac si sa pun doar playlistul ei, si evident, ringul de dans a fost mai mult gol decat plin si veneau invitatii sa ma roage sa schimb muzica. Singurul meu raspuns a fost ca am mainile legate si ca ii invit sa discute cu mireasa, si se lasau pagubasi ca stiau cu cine au de-a face.
Alegeti-va muzica cu grija, identificati-va invitatii si zonele de unde vin. Aduceti-va aminte pe ce muzica s-a dansat la evenimentele unde ati participat ca invitat, alaturi de invitatii vostri. Lasati Dj-ul, entertainerul sau Band-ul sa isi faca treaba, sa va ofere elementul supriza al meseriei pe care o presteaza. Nu va considerati atotstiutori, s-ar putea sa va stricati nunta si teoretic, o faceti o singura data in viata!
Citeste si: Barbate, nunta se face in Doi!