Nunta, Botezul si Coronavirus

O usoara panica s-a instalat in Romania, odata cu raspandirea virusului Covid-19, mai ales in domeniul HoReCa. Masurile luate de autoritati pun pe ganduri foarte multe cupluri care isi organizeaza Nunta sau Botezul in viitorul apropiat.


Ce stim concret, pana acum?

Update 27.05.2021:

Conform declaratiei Premierului Romaniei, Executivul a aprobat Joi, 27 Mai, noi masuri de relaxare ce se vor aplica de la 1 Iunie. Printre ele se numara permiterea organizarii Nuntilor si Botezurilor, dar si redeschiderea evenimentelor in aer liber cu pana la 1000 de persoane.

“Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maxim 70 de persoane în spaţii deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. Organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi este asigurată o suprafaţă de minim 4 mp/persoană.

Intervalul orar in care se vor putea desfasura este 05:00 – 24:00.”

Update 22.01.2021:

Din 25 Ianuarie, ora 00.00, in Bucuresti se deschid cafenelele si restaurantele, intre orele 06.00 si 21.00. Prefectul capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat:

“În Bucureşti astăzi am înregistrat o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutivă în care incidenţa este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit să convocăm Comitatul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, să analizăm situaţia şi să luăm o hotărâre. Astfel, cu 47 de voturi ‘pentru’, un vot împotrivă şi patru abţineri s-a hotărât ca, începând de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsurile de relaxare vizează domeniul HORECA. Restaurantele, barurile, cafenelele vor funcţiona în intervalul orar 6.00-21.00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege”, a precizat el, în cadrul unei declaraţii acordate presei.

“Recomandăm cetăţenilor Municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare.”

Momentan, Nuntile si Botezurile, cat si petrecerile de orice fel vor ramane in continuare interzise. Cu siguranta, daca rata de infectare continua sa scada, vom vedea o relaxare si in zona evenimentelor. Asteptam cu nerabdare!

Update 13.10.2020:

“Se interzic nunțile și botezurile”

Cam asta este titlul zilei, din nefericire.

“Arafat, despre noile restricții:
 • Purtarea măștii va obligatorie în zonele aglomerate, acolo unde incidența (rata de infectare la mia de locuitori, calculată la 14 zile) este sub 3 la mie
 • În zonele în care incidența depășește 3 la mie purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile deschise
 • Activitatea sălilor de spectacole, teatre, cinematografe, restaurante, cafenele – se reduce capacitatea de 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mia de locuitori
 • În localităţile cu rate de infectare între 1,5 și 3 la mie vor funcţiona la capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23.00
 • Unde incidenţa depăşeşte 3 la mie activitatea acestor instituţii va fi sistată
 • Evenimentele private – nunți, botezuri, aniversări, mese festive – în spațiile închise și deschise sunt interzise pe plan național
 • În ceea ce priveşte campania electorală – evenimentele sunt permise în spaţii interioare cu participarea a maximum 20 de persoane, iar în exterior numărul participanţilor se reduce la cel mult 50 de persoane
  Tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi se va testa o dată pe sătpămână prin grija DSP
Tătaru:
 • Țin să menționez trendul ascendent pe care ne aflăm
 • Creșterea de cazuri noi duce și la restricții. Depinde doar de noi să nu avem o creștere exponențială, cu creșteri în ATI și la UPU
 • Vom avea și modificări de adaptare a tratării cazurilor simptomatice, asimtomatice și pacienți cu comorbidități
 • Ține doar de noi să gestionăm această pendemie
Despre evenimentele private – Arafat:
 • E o decizie pe plan național
 • E foarte greu să se respecte regulile la aceste evenimente în general. Aici nu vorbim de săli de curs. S-a dovedit că nu se respectă regulile întotdeauna, devin locuri unde se răspândește virusul
 • Dacă situația se îmbunătățește, dar la acest moment aceasta este decizia CNSU. Este vorba despre evenimentele private în afara lăcașurilor de cult
 • Botezul de la biserică nu e inclus aici, acela se face cu număr limitat de participanți
 • Cum se calculează rata de infectare la mia de locuitori: Numărul de cazuri de infectări din ultimele 14 zile, la mia de locuitori, fiind scoase focarele”

Relateaza HotNews.ro

Ce-i drept, s-a lansat Iphone 12 Pro. Luati cu paine!🤦‍♂️

Update 31.08.2020:

Guvernul a adoptat în ședința de luni noi reguli pentru organizarea evenimentelor private. Astfel, crește numărul persoanelor care pot participa la o nuntă, un botez sau la alt eveniment privat.

Hotărârea de Guvern adoptată luni prevede creșterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private de tip nunta sau botez,  organizate în interior, pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

Update 03.07.2020:

Dupa lungi asteptari si sperante, se pare ca usor, usor, apucam sa vedem si luminita de la capatul tunelului. Reprezentantii industriei HoReCa au avut o intalnire la Guvern in data de 2 iulie 2020, unde au dezbatut redeschiderea restaurantelor la interior, dar si cresterea numarului de persoane pentru evenimentele ce au loc in interiorul saloanelor  de nunti sau ale restaurantelor.

“Presedintele HORA Daniel Mischie, a declarat, dupa discutia de la Guvern, ca cel mai probabil restaurantele se vor redeschide saptamana viitoare.

S-au discutat şi normele pentru această etapă de relaxare: se va respecta acea distanţă de 2 metri între mese, angajaţii vor purta masca de protecţie, iar la mese va fi un număr redus de persoane. Normele vor fi finalizate până săptămâna viitoare.

Patronatele au cerut şi creşterea numărului de participanţi pentru evenimente de săptămâna viitoare, de la 20 la 50 în interior şi pt evenimentele de afară , respectiv nunţi ori concerte, de la 50 la 100, urmând ca la finalul acestei luni să fie şi o a doua creştere în acest sens.”

Sursa: Stirile Pro Tv.

Update 10.06.2020:

In data de 15 iunie 2020 sunt anuntate noi masuri de relaxare a restrictiilor, dar se prelungeste starea de alerta. In materie de organizare evenimente, se anunta ca vor putea fi organizate evenimente private cu un numar mai mare de participanti: 20 de persoane in interior si 50 de persoane in exterior.

Update 17.05.2020:

Conform noilor reglementari aparute, dupa iesirea din starea de urgenta si intrarea in starea de alerta, au aparut informatii noi privind Nuntile si Botezurile, sau orice eveniment in familie:

Câte persoane pot participa la evenimentele familiale cu număr limitat de persoane, opțiune care se regăsește la punctul numărul 9 în declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasărilor între localități?

Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (de exemplu: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU).
Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.
Pentru evenimentele familiale private (de exemplu: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.

Update 23.04.2020:

 • 527 de decese cauzate de Coronavirus si 10.096 cazuri de imbolnavire confirmate in Romania.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, a precizat miercuri 22 Aprilie că, după 15 mai nu se vor putea organiza nunţi cu sute de persoane, menţionând însă că este posibilă în luna august o relaxare astfel încât să fie permisă participarea a mai mult de 8 persoane la astfel de evenimente. 

“Cu parere de rau, nu pot da un raspuns pozitiv pentru ca nuntile romanilor in perioada in care chiar daca se relaxeaza in 15 mai conditiile de retinere, de comprimare a unor posibilitati de a ne misca liber, de a fi alaturi de cei dragi, aceste conditii nu se vor relaxa suta la suta.
Individual probabil vom avea dreptul la aceasta miscare de a ne duce, a ne relaxa, de a ne plimba, de a rezolva cateva probleme individuale, dar, din pacate, presupun eu, nu va dau un raspuns oficial, nu cred ca in 15 mai am scapat cu totul de acest coronavirus.

Nu inseamna ca in 15 mai virusul s-a oprit si ia o pauza. Noi va trebui sa fim atenti in continuare, sa ne protejam, sa purtam masca, sa avem grija sa ne spalam pe maini, sa nu stam mai mult de trei la o discutie, sa respectam distantarea sociala, anumite activitati se vor relua in anumitre conditii

Cred ca in august va fi o relaxare, cu mai multe persoane, nu cu sute sau mii de persoane, dar va fi o relaxare in 23 august probabil, dar depinde de cum reactionam fiecare roman astfel incat sa diminuam infectiile cu acest virus”.

Intreaga declaratie se poate vedea pe pagina de Facebook a domnului Ministru, Marcel Vela.

Desi nu avem nimic clar, scris negru pe alb, declaratiile domnului Ministru Marcel Vela sunt de luat in considerare. Nu vom sti nimic sigur pana nu iesim din starea de urgenta, in data de 15 Mai. Insa, ne asteptam ca autoritatile sa limiteze adunarile cu mai mult de 8 persoane, daca nu vom avea un declin major al numarului de imbolnaviri cauzate de Coronavirus si un control al situatiei.

Update 22.03.2020:

 • 433 cazuri de imbolnavire cu Coronavirus confirmate, 2 decesuri.

Ordonanta Militara de Urgenta:

 • Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
 • Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

Update 18.03.2020:

 • 246 de cazuri de infectare cu Coronavirus

Update 17.03.2020:

Ora 22.00:

Incepand cu 18.032020:

 • Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală realizate în spații închise
 • Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise
 • Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației
 • Se suspendă toate zborurile spre Spania și din Spania către România, pentru 14 zile
 • Se prelungeste măsura suspendării zborurilor spre și din Italia pentru 14 zile din 23 martie

Ora 10.00:

 • Incepand de Luni, 16.03, se instaureaza starea de urgenta pentru 30 de zile. Printre masurile luate, in materie de evenimente, iese in evidenta urmatoarea:

“MĂSURILE DE PRIMĂ URGENȚĂ CU APLICABILITATE GRADUALĂ

Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;”

Teoretic, pana in data de 16.04.2020, niciun eveniment nu se va tine. Practic, ramane de vazut daca se prelungeste starea de urgenta sau nu.

 • Bilantul imbolnavirilor ajunge la 184 de cazuri

Avand in vedere situatia actuala, va recomandam tuturor celor care au evenimente programate pana in luna August, sa si le reprogrameze.

Update 15.03.2020:

 • Bilantul imbolnavirilor ajunge la 139 de cazuri

Update 14.03.2020:

 • Bilantul imbolnavirilor cu Coronavirus a ajuns la 116 oameni
 • Se declara Stare de Urgenta, incepand cu 16.03.2020

Update 13.03.2020:

Ora 20.00:

 • 81 de cazuri de imbolnavire cu Coronavirus depistate, 28 de pacienti din Bucuresti

Ora 09.00:

 • 64 de cazuri de imbolnavire cu Coronavirus depistate, 25 din Bucuresti.
 • Harta interactiva cu zonele unde sunt cazuri de imbolnavire cu Corona virus se poate vedea AICI.

Update 11.03.2020:

 • 31 de cazuri de imbolnavire cu CoronaVirus
 • S-au anulat pana la 31 martie, cu posibilitate de prelungire, toate evenimentele ce depaseau 1000 de participanti.
 • Se interzic pana la 31 martie, cu posibilitate de prelungire, toate evenimentele culturale, religioase si de divertisment, ce au loc in spatii inchise, cu peste 100 de participanti. Cele organizate in spatii deschise, sunt permise.
 • Cei care vin din Italia, Franta, Germania, Spania, Kazahstan si Serbia nu pot intra in tara.
 • Cei care vin in tara din zonele rosii, vor fi introdusi in carantina. Cei care vin din zonele galbene, in izolare la domiciliu.

Ce impact au aceste masuri, asupra nuntilor si botezurilor?

Deocamdata, fiind in Postul Pastelui, sunt foarte putini oameni afectati de aceste masuri. Suntem in perioada cand nu se oficiaza Ceremonii Religioase de Casatorie, de catre biserica Ortodoxa. Sezonul de nunti se deschide oficial la inceputul lunii lunii mai.

Ce masuri preventive puteti lua?

 • Verificati contractele semnate cu locatiile si discutati cu ei. Vedeti ce masuri se impun, date fiind conditiile actuale. Discutati omeneste cu ei si luati in calcul reprogramarea evenimentului, daca aveti evenimentul in Martie/Aprilie/Mai. E foarte posibil sa aveti un numar mai mic de participanti, fata de cel estimat prin contract, discutati si acest aspect cu ei.
 • Daca aveti doar locatia inchiriata si un furnizor de catering, discutati cu furnizorul de catering. Intrebati ce presupune, daca va scade numarul de invitati sau daca amanati evenimentului.
 • Discutati, mai ales, cu invitatii care vin din afara tarii. Vedeti care este situatia in tara de unde vin ei si, daca au posibilitatea sa participe sau nu.
 • Discutati cu toti furnizorii de servicii si produse (Candy Bar, Cheese Bar, Foto-Video, Dj, Formatie etc.) si vedeti in ce masura le este afectata furnizarea de servicii, in conditiile actuale.
 • Ganditi-va in primul rand la voi si la cei apropiati. E foarte important sa respectati masurile minime de igiena si sa evitati locurile aglomerate.
 • Verificati constant situatia in tarile unde aveti programata luna de miere sau concediul, in perioada urmatoare.

Cei mai afectati sunt cei care fac botezuri si cununii in Martie / Aprilie / Mai, cu peste 100 de participanti, deoarece s-au interzis evenimentele cu divertisment ce depasesc 100 de persoane, inclusiv cele in spatii deschise.

De regula, la un botez sau o cununie, numarul de participanti rar depaseste 100 de persoane, insa sunt si exceptii. Trebuie sa aveti in vedere situatia actuala si sa puneti in balanta daca amanati sau nu evenimentul, sau daca aveti aprobarea sa il faceti.

E important sa contactati locatia unde aveti rezervarea facuta si sa discutati concret cu ei.

 • Intrebati ce masuri le-au fost impuse de catre autoritati.
 • Intrebati ce aprobari aveti nevoie si daca trebuie sa le obtineti voi de la autoritati

In acelasi timp, va recomandam sa luati legatura cu toti invitatii si sa reconfirmati cu ei prezenta la eveniment. E foarte posibil ca multi sa nu isi doreasca sa participe, din prisma situatiei actuale, unde se recomanda statul in casa si evitarea aglomeratiei si contactul cu alte persoane. Riscati sa faceti evenimentul doar cu familia. Va sugeram sa cantariti bine situatia.

Desi, la prima vedere, ar fi un capat de lume sa reprogramezi un eveniment pe care il planuiesti de mai bine de jumatate de an, mai bine sa fim sanatosi si linistiti. Nimeni nu doreste sa isi asocieze un eveniment frumos cu situatia actuala. De aceea, va sfatuim sa fiti rationali si sa luati in calcul reprogramarea evenimentului.

Vezi AICI cand ai putea sa iti reprogramezi nunta in 2020, si AICI pentru 2021.

Salut!
1
Ai nevoie de ajutor?
Hello!
Cu ce te putem ajuta?
Powered by